W siedzibie naszego Stowarzyszenia w dniu 21.09.22 r. odbyło się trzecie spotkanie z Panią dietetyk, specjalistą żywienia klinicznego Anną Rogulską. Pani doktor w bardzo ciekawy i przystępny sposób przedstawiła temat spotkania ,, Wpływ diety na funkcjonowanie jelit”. Omówiła układ pokarmowy, co to jest trawienie i jakie procesy odbywają się w obrębie układu pokarmowego.
Ważną częścią przewodu pokarmowego są jelita. Jelita odpowiadają nie tylko za trawienie, wchłanianie i wydalanie ale również za naszą odporność, zdrowie, wygląd i psychikę. W jelitach znajdują się bakterie, które tworzą mikrobion jelitowy. Mikrobion inaczej zwany mikroflorą lub florą jelitową ma wpływ na wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie m.inn .działa na nasz przewód pokarmowy oraz na to czy będziemy mieć nadwagę, otyłość, choroby autoimmunologiczne, depresję. Bakterie w naszych jelitach produkują witaminę K, B12, kwas foliowy, neutralizują toksyny, stymulują układ odpornościowy, zwiększają wchłanianie wapnia i magnezu, zapobiegają infekcjom, zatruciom, biegunkom. Omówione zostały również probiotyki, prebiotyki , synbiotyki oraz co wpływa negatywnie na mikroflorę naszych jelit. Negatywny wpływ na mikroflorę mają antybiotyki( należy je stosować pod kontrolą lekarza i zażywać z probiotykiem), nadużywanie leków p/ bólowych, inhibitorów pompy protonowej, brak aktywności fizycznej, niedostateczna ilość snu, stres, używki. Odpowiednia dieta dla naszych jelit to: sezonowe warzywa i owoce, kiszonki, pełnowartościowe produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kurkuma, oregano, tymianek. Unikajmy produktów, które szkodzą : słodzone napoje, produkty smażone, spleśniałe, żywność wysoko przetworzona, fast foody. Dbajmy o prawidłową dietę bo to jest klucz dla naszego zdrowia. Zdrowe jelita i prawidłowa mikroflora jelitowa może zapobiec wielu chorobom.
Spotkanie z dietetykiem cz.3