W dniu 12.01.2023r.w siedzibie naszego Stowarzyszenia odbyło się spotkanie z Dietetykiem Klinicznym Panią dr Anną Rogulską. Pani doktor przedstawiła bardzo ciekawy temat ,, Psychika a dieta” w którym omówiła na czym polega związek mózgu i jelit, jaki wpływ na nasze samopoczucie i nastrój mają zdrowe jelita, jak dbać o prawidłową mikroflorę jelit.
To co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne ale także oddziaływuje na naszą psychikę . Należy dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit, ponieważ bierze ona udział w rozwoju zaburzeń tj. depresja. Prawidłowa mikroflora wpływa pozytywnie na układ nerwowy i może złagodzić przebieg choroby. Należy stosować dietę bogatą w probiotyki ( jogurt, kapusta kiszona, kefir, maślanka) oraz prebiotyki( fasola, owoce jagodowe, czosnek, cebula, por). Unikajmy w naszym pożywieniu produktów, które pogarszają mikrobiotę ( cukier, ,,złe” margaryny, oleje palmowe, tłuszcze ,,trans”, konserwanty, wzmacniacze smaku). Pozytywnie na nasz mózg działają – kwasy Omega 3(EPA i DHA), folialny, Vit. B12, Vit.A i C, żelazo, magnez, potas, cynk i selen. Substancje te są ważne w regulacji nastroju oraz łagodzą przebieg choroby. Dostarczamy je w pożywieniu bądź w suplementach. W naszej diecie nie zapominajmy o przyprawach: używamy kurkumę, oregano, szafran i zmieńmy model żywienia najlepiej na dietę śródziemnomorską , która przeciwdziała depresji. Zdrowe odżywianie to najlepszy sposób na zachowanie dobrego nastroju i samopoczucia.
SPOTKANIE Z DIETETYKIEM