W piątek 8 września w Skierniewickim Stowarzyszeniu ,,Amazonka” odbyło się bardzo ciekawe spotkanie z dietetykiem klinicznym i onkologicznym, specjalistą żywienia klinicznego Panią dr Anną Rogulską. Tematem spotkania była ,, Dieta w endometriozie”. Rozpoznanie endometriozy, sposoby leczenia oraz dieta – to główne zagadnienia , które omówiła Pani doktor w swoim wykładzie.
Endometrioza to przewlekła, zapalna choroba ginekologiczna, rozpoznanie której jest trudne ze względu na występowanie objawów o różnej specyfice i nasileniu, przebiegająca czasem także bezobjawowo. Niepokojące objawy mogące sugerować endometriozę to bóle w obrębie miednicy, skurcze, krwawienia, plamienia.
Właściwe odżywianie, odpowiednio zbilansowana dieta jest uzupełnieniem terapii farmakologicznej i może pomóc w eliminacji objawów choroby. Najczęściej stosowana dieta to dieta przeciwzapalna, która pomoże zlikwidować długotrwały stan zapalny w organizmie i tym samym dolegliwości endometriozy. Dieta ta wspiera także prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej od której zależy odporność naszego organizmu. Ważne jest spożywanie żywności świeżej, jak najmniej przetworzonej, dużej ilości warzyw, owoców, ryb, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych. Ograniczamy produkty, które mogą nasilać objawy choroby: węglowodany proste, mięso zwłaszcza czerwone i przetworzone, dania typu fastfood, niezdrowe przekąski, napoje gazowane i alkohol . Bardzo ważną rolę w naszej diecie odgrywają produkty zawierające kwasy Omega-3 (tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, olej lniany, jajka, olej rzepakowy). Badania potwierdzają, że kwasy Omega-3 działają przeciwzapalnie , zmniejszają dolegliwości bólowe, łagodzą stany zapalne w organizmie.
Aby zaplanować optymalną dietę najlepiej skorzystać ze wsparcia specjalisty dietetyka, który dobierze odpowiednio zbilansowane produkty w naszej diecie.
SPOTKANIE Z DIETETYKIEM