You are currently viewing “UCHYŁKI I CHOROBA UCHYŁKOWA JELITA GRUBEGO” – SPOTKANIE Z PANIA DIETETYK
“UCHYŁKI I CHOROBA UCHYŁKOWA JELITA GRUBEGO” – SPOTKANIE Z PANIA DIETETYK


“Uchyłki i choroba uchyłkowa jelita grubego” – to temat kolejnego wykładu dr Anny Rogulskiej Dietetyka Klinicznego, którego wysłuchały Skierniewickie Amazonki. Uchyłki jelita grubego to małe uwypuklenia, które mogą prowadzić do choroby uchyłkowej, charakteryzującej się zapaleniem lub innymi powikłaniami. Uchyłkowatość to samo występowanie uchyłków, podczas gdy choroba uchyłkowa to stan zapalny lub powikłany stan, który może wystąpić w wyniku obecności uchyłków. Pani doktor omówiła: przyczyny powstania choroby uchyłkowej, postać bezobjawową, powikłania o charakterze zapalnym, zalecenia żywieniowe w obu tych przypadkach, leczenie zachowawcze ostrego stanu zapalnego oraz operacyjne, źródła błonnika, podaż płynów oraz przykładowe jadłospisy w postaci bezobjawową. Dbajmy o swoje zdrowie, bowiem lepiej zapobiegać chorobom niż je leczyć.